torstai 7. helmikuuta 2008

Vetten Päällä

Seilaatpa sitten vesien päällä tai mielen alla, kun teet sen ensimmäistä kertaa, olet tutkimusmatkailija, matkalla kohti tuntematonta.

Voin vain kuvitella sen tunteen, jonka joku on kokenut seistessään laivan kokassa katsellen horisonttiin, ja nähdessään Kaukaisimman Rannan. Paikan johon kukaan ei ole vielä astunut, maa joka on täynnä rikkauksia, uusia ja outoja asioita, loputtomia seikkailuja.

Mutta.

Miksi mennä merta edemmäs kalaan? Sukella tajuntaasi, näe pintaa pidemmälle.
Kuinka paljon oikeastaan tiedät aivoistasi? Tai tajunnastasi? Minkälaiset asiat ohjaavat tajuntaasi?

Siellä odottavat ne samat mielikuvituksen rajoja rikkovat aarteet, uudet ja oudot asiat. Mutta ne ovat niitä aarteita jotka ohitamme ja sivuutamme päivittäin.

Tänäänkin suunnittelin toimivan olutpullostögiksen laukaisualusta kranaatinheittimen (tai jotain sen suuntaista) jota voi käyttää myös tekojalkoina. Ja oli niin hauskaa, niiiin hauskaa ettei mitään rajaa. Joten! Tästä opimme: älä pelkää "tyhmiä" asioita, koska ne asiat ovat usein niitä, jotka tuottavat eniten nautintoa elämäämme. Elämän yksinkertaisia nautintoja siis.

Yksinkertaisuutta ei arvosteta enää täällä. Kuinka moni olisi kumonnut tuon ideani tyhmänä? Turhana? Voisin veikata karkeasti 80% väestöstä. Loput 20% ovat joko yksinkertaisia tai erilaisia. Yksinkertaiset nautinnot elämässä ovat niitä asioita, jotka voimme saavuttaa viidessä minuutissa päivässä, ei välttämättä edes mene niinkään kauaa.

Miksi emme enää saisi tehdä niin? Olemme kuitenkin kaikki vielä lapsia, toiset isompia ja toiset pienempiä. Todella typerä lause on "Kun olin pienempi/nuorempi." jne, koska se on a) ollutta ja mennyttä, ja se on todella huono tekosyy koska b) olemme vieläkin se sama ihminen. Paljon meissä on muuttunut, mutta olemme silti ultimaattisesti samoja ihmisiä kuin 10 vuotta sitten. "Kun olin nuorempi viisi minuuttia sitten." Siinä vasta esimerkki typeryydestä.

Emme ole hetkeäkään sama ihminen, siksi kai emme tunne edes itseämme. Saattaa hyvinkin olla, että kun tarkoitetaan elämän ymmärtämistä tai muuta vastaavaa, se tarkoittaa vain sitä, että tajuamme kaiken mitä on tapahtunut meille, ja miten se on meihin vaikuttanut. Voi olla, että ne jotka eivät sitä elämässä ymmärrä, ymmärtävät sen kuolemassa. Ja ne jotka sen elämässä ymmärtävät, saavat täydellisen levon kuoleman jälkeen. Pienemmin ponnisteluin, pienellä omistautumisella ja itsetutkimuksella.

Olipas taas kungfutzelaista ajatusmaailmaa. Enkä ole edes tänään lukenut kyseessä oleviin teksteihin. Ihan oikeasti!

Ole päivä yksinkertainen, vaikka joku mukava sunnuntai. Älä ole laiska, tee vain yksinkertaiset asiat yksinkertaisesti. Turha ylittää kapasiteettiaan ja tuhlata aikaa jos sen voi tehdä helpommin.

Kotiläksy: Tee hullu keksintö tai kehitä outo ajatus, ja pistä asiat toimimaan!